Op bezoek bij Bertus Prinsen. 

De voliere 

Bertus woont samen met zijn vrouw Hermien in de groene wijk Het Wilbert.  

Buiten is het koud en nat, binnen brandt de kachel en pruttelt de koffie. 

Bertus is het op een na oudste lid van onze vereniging P.J.Helder en hoopt in mei 85 jaar te worden. 

Hij is al vanaf zijn jeugd een echte vogelliefhebber, zijn aandacht ging toen vooral uit naar het houden van duiven en hij is wat later overgestapt naar het kweken van witte kanaries. 

Vanaf die tijd is Bertus lid geworden van P.J.Helder en na een onderbreking, door een periode van werken en wonen in Brabant, is hij vanaf 2006 opnieuw weer lid van P.J.Helder in Hengelo.  

Vanaf die tijd heeft Bertus zich gespecialiseerd in het houden en kweken van Europese cultuurvogels (wildzang). 

Bertus kweekt met veel succes diverse soorten zoals groenlingen, major putters, sijzen, barmsijzen en gele goudvinken. Het is klein begonnen met enkele kooitjes maar dat is nu uitgebreid tot een geheel zelf uitgebouwde overdekte volière met diverse vluchtjes en veel ruimte voor broedkooien. 

Naast jarenlang lid van P.J.Helder is Bertus ook lid van de speciaal club en studieclub van Europese cultuurvogels. 

Verzorging 

De Europese cultuurvogels zijn winterhard, ze zitten wel in beschutte vluchten en broedkooien zonder extra verlichting of verwarming. 

Goede hygiëne, rust en de juiste voeding zijn zeer belangrijk. Bertus geeft speciaal voor wildzang samengesteld zaadmengsels alsook zuiver drinkwater en badwater. Het dagelijks vers verstrekte drinkwater wordt met medicinaal zoutzuur aangelengd, dit voorkomt vervuiling en besmetting door bijvoorbeeld voerresten. Bloedluis is bij koudkweek minder actief maar er moet in het warmere seizoen wel goed op worden gecontroleerd. Badwater wordt enkele keren per week apart aangeboden en na gebruik direct weer verwijderd. 

Om ziekte te voorkomen behandelt Bertus zijn vogels periodiek met baycox. 

Mooiste sijs 

Broedseizoen 

Vogels in goede conditie in het vroege voorjaar voor de kweek selecteren en laten wennen aan elkaar en goed observeren of de vogels een klik hebben met elkaar. In deze periode wordt extra, zelf samengesteld, eivoer verstrekt. Daarbij worden voorgevormde nestjes en materiaal aangeboden en daarna de voortgang van het broedproces nauwkeurig volgen is een must. Er zijn 12 broedkooien en 3 vluchtjes voor de zelfstandige jongen. 

Bij een goede kweek mag je per koppel over twee of drie kweekrondes ca. 8 jongen verwachten, dit is absoluut geen zekerheid. De resultaten kunnen door verschillende oorzaken zoals weersomstandigheden of slechte bevruchting behoorlijk afwijken. 

Het ringen van Europese cultuurvogels is wettelijk verplicht en mag alleen met speciale ringen, geschikt voor deze vogels. Voor het ringen van de vogels wordt de assistentie van Hermien ingeroepen.   

T.T. periode 

Vooral bij cultuurvogels is het heel belangrijk om de vogels ca. 4 weken vooraf op te kooien en te laten wennen aan de TT kooien. Dit om ze rustig te krijgen zodat ze zich goed presenteren tijdens de keuring en op de show. 

Bertus neemt altijd deel aan de O.T.T. van P.J.Helder en aan de diverse T.T.’s van de landelijke Speciaal club. 

HIJ HEEFT DAARBIJ VELE MOOIE RESULTATEN BEHAALD 

Bertus met zijn volle prijzentableau. 

Het absolute hoogtepunt is wel het behalen van goud op het Wereldkampioenschap 2019  in Zwolle. 

Bertus werd daar kampioen met een stam (is 4 gelijkwaardige) ivoorsijzen. 

gouden certificaat WK 2019 met stam ivoorsijzen 

De laatste twee jaren zijn helaas door corona veel  geplande activiteiten afgelast, in november 2021 hebben we als P.J.Helder nog een sobere onderlinge T.T. kunnen organiseren waarbij Bertus ook weer in de prijzen viel met zijn mooie sijzen. 

Leren van elkaar 

Bertus is een echte verenigingsman met veel belangstelling voor de leden en altijd bereid om anderen te helpen en te adviseren. Hij is een trouwe bezoeker van de verenigingsavonden. Hij geniet van de bijeenkomsten waar we elkaar bijpraten over het wel en wee van de kweek en waar we onderling vogels kunnen uitruilen. Je bent bij hem altijd van harte welkom en hij vraagt de leden om zoveel mogelijk deel te nemen aan de verenigingsactiviteiten. 

Ook als lid van de speciaal- en studieclub voor cultuurvogels kun je veel specialistische kennis opdoen over voeren, lichturen, standaard keuringseisen voor model, kleur en bevedering. Zelf heeft hij heel veel geleerd van de adviezen en ondersteuning van medelid Paul Oude Elferink. 

Zorgen 

Bertus vindt het zorgelijk dat het ledental van P.J.Helder minder wordt, deels door afhaken van de ouderen en door te weinig instroom van jongere liefhebbers. 

Het is aan alle leden om belangstellenden enthousiast te maken om lid te  worden en zo ook informatie met elkaar te kunnen blijven delen over onze mooie hobby. 

Specialiteit 

Bertus kan geslachtsbepaling uitvoeren bij vogels waar dit moeilijk te zien is aan het uiterlijk. 

Hij doet dat met een soort van slinger en zit er bijna nooit naast. 

Tot slot 

Bertus bedankt voor je gastvrijheid en je bereidheid dit mooie succes met ons te willen delen. Wij wensen je nog mooie kweekjaren toe met allicht weer prima resultaten op de diverse T.T.’s.