VOGELSHOW BIJ SPEELTUINVERENIGING DE JEUGD TE HENGELO

Zaterdag 27 november 2021 was er een vogelshow in verenigingsverband van onze enigste nog actieve vogelvereniging in de gemeente Hengelo, E.T.K.V. P.J. Helder.

Deze jaarlijkse onderlinge tentoonstelling werd net als de voorgaande gehouden in hun clubhuis, buurt en speeltuinvereniging De Jeugd aan de Anthoniusstraat te Hengelo.

De tentoonstellingszaal was Coronaproof ingericht zodat met inachtneming van de 1,5m regel de leden en hun familieleden de ingezonden vogels konden bekijken. Ook werden volgens de Coronarichtlijnen alle aanwezigen bij de ingang gecheckt op een geldige QR code.

De stellingen zijn dinsdag 23 november door het bestuur en vrijwilligers geplaatst. Zodat s’avonds de vogels konden worden ingebracht.

De vogels zijn woensdag 24 november gekeurd en waren volgens de keurmeesters van zeer goede kwaliteit en ze vonden het een mooie gevarieerde show.

Zaterdagmorgen werden, voorafgaand aan de prijsuitreiking, twee zeer gewaardeerde leden gehuldigd voor hun verdiensten voor de vereniging.

Robert Nijenhuis werd vanwege zijn grote verdienste voor P.J. Helder benoemd tot erelid van de vereniging. Hij was lid vanaf 1983 en heeft met de steun van enkele leden de vereniging kunnen behouden voor de Hengelose gemeenschap. Van de 5 voormalige verenigingen is P.J. Helder nog de enigste vogelvereniging binnen de gemeente Hengelo. Als voorzitter is hij decennia lang de stuwende kracht geweest binnen de vereniging. Fons Nijland zal er een hele kluif aan hebben om dit te evenaren.

Hans van der Stelt. Van huis uit schilder maar heeft zich al voordat hij bij P.J. Helder kwam in 2000 bij de andere bond al ontwikkeld tot een kundig secretaris. Deze functie heeft hij vanaf 20002 verricht binnen P.J. Helder. Hij streeft naar perfectie en ondersteunde het nieuwe bestuur als TT secretaris om ze wegwijs te maken. Hij heeft zelfs na de keuring de keurlampbakken weer netjes geschilderd. Hans is voor zijn verdienste als 19 jaar secretaris benoemd tot lid van verdienste van P.J. Helder. Robert en Hans hebben uit de handen van Fons een medaille met inscriptie ontvangen met een certificaat en voor het thuisfront een bos bloemen.

Figuur 2 Hans met medaille, certificaat en bloemen

Na de huldiging werden de prijswinnaars bekend gemaakt.

De mooiste vogel was een dominant witte kanarie met 93 punten van R. Bokhove, hij kaapte de wisselbeker net voor de neus van T. Elferink weg met minimaal verschil op diens

 

Figuur 3 Rene met wisselbeker voor zijn kampioen

Gouldamadine met ook van 93 punten

Figuur 4 Tonny met zijn medaille voor de mooiste tropen

Figuur 5 Dominant witte kampioen 93 punt en Gouldamadine 93 punt

Ook vielen in de prijzen T. Elferink met Bichenow Astrilde met 91 punt, J. Beuving met een Magelaansijs met 92 punten, B. Prinsen met een sijs ivoor met 92 punten en F. Nijland met een diamantduif met 92 punten.

Overige prijswinnaars waren L. Silverino met een stam Binsenastrildes met 363punten,

Figuur 6 Bychonow 91 punt

mooiste stel vogels had J. Beuving met Magelaansijzen met 183 punten. De derbykampioen was F. Nijland met de diamantduif met 92 punten.

Figuur 7 Diamantduif 92 punt

De ingestuurde vogels waren o.a. kanaries, tropen, cultuurvogels en duiven. De grondvogels waren helaas vanwege de heersende vogelgriep niet welkom. Ook waren er leden aanwezig om eventuele vragen van belangstellenden te beantwoorden.